گذر همه کسانی که پت یا همون حیوان خانگی دارن، در طول دوران زندگی اون حیوان چندین بار به کلینیک دامپزشکی خواهد افتاد، حتی اگر خود اون شخص دامپزشک باشه. پس اگر شما در حال نگهداری از سگ یا گربه یا هر حیوان خانگی ای هستین یا قصد خریدنش رو دارین، واجبه در مورد مطب یا بیمارستان دامپزشکی و خدمات اون ها اطلاعاتی داشته باشین تا تشخیص بدین چه موقع باید به کلینیک مراجعه کنین، چه خدماتی رو با چه قیمتی درخواست کنین و چطوریکلینیک ای رو انتخاب کنین که برای حیوان خانگیتون مناسب باشه.
کلینیک دامپزشکی کجاست و چرا باید بهش مراجعه کنیم
در یک جمله، کلینیک دامپزشکی جایی است که در اون انواع خدمات مربوط به سلامتی و نگهداری از حیواناتی مثل سگ، گربه، خرگوش و سایر جوندگان، پرندگان و … انجام میشه.
در سال های اخیر، نگهداری از سگ، گربه، خرگوش و جوندگان و پرندگان مختلف در ایران بین مردم بیشتر از قبل رواج پیدا کرده و نیاز به خدمات دامپزشکی هم بیشتر شده. به همین علت شاهد بالا رفتن تعداد این کلینیک های دامپزشکی در تهران و سایر شهرهای بزرگ ایران هستیم.
در کلینیک دامپزشکی چه خدماتی ارائه میشود
خدماتی که در مطب ها و بیمارستان های دامپزشکی ارائه میشن اونقدر متنوع هستن که برای صحبت در موردشون باید نسبت به اینکه حیوان مورد نظر چیست، دسته بندی میشوند.
خدماتی که برای سگ و گربه ارائه میشوند:
اگر شما صاحب یه سگ یا گربه هستید، حتما میدانید که حتی اگر این حیوانات بیمار نشوند، حداقل سالی ۲ بار نیاز دارن برای کارهایی مثل:
- معاینه دوره ای و چکاپ
- واکسیناسیون
- خوردن قرص ضد انگل یا انگل زدایی
- کوتاه کردن موها
- گرفتن ناخن
- تمیز کردن گوش
به دامپزشک مراجعه کنن. البته بیمار شدن سگ و گربه ها تقریبا اجتناب ناپذیراست و در طول دوران نگهداری از اون ها، پیش میاد که نیاز داشته باشن توسط دامپزشک معاینه بشن و براشون دارو تجویز بشه. همه این خدمات درمانی و خدماتی که برای نگهداری از حیوانات خانگی بهشون نیازه رو باید در کلینیک دامپزشکی دنبالش بگردین.
اگر سگ یا گربه بیمار بشن، دامپزشک برای شناسایی مشکل و بیماری اون ها نیاز به ابزارهایی مثل آزمایش خون، رادیولوژی، سونوگرافی و ..داره. به همین دلیل تعدادی از مطب های دامپزشکی این ابزارها رو دارن و در صورت نیاز ازشون استفاده میکنن.
کارهایی مانند صدور شناسنامه، کاشت میکروچیپ، صدور گواهی سلامت و … رو هم همه کلینیک ها انجام میدن. جراحی ها به خصوص جراحی های جزئی و انتخابی (مانند عقیم سازی، جراحی های خارج از حفره شکمی، اصلاح فتق و ..) جزو کارهایی هستن که توسط دامپزشک عمومی یا متخصص جراحی دامپزشکی میتونن در کلینیک ها انجام بشن.
بیشتر کلینیک ها قسمت پت شاپ هم دارند و شما میتونین لوازم و غذای سگ و گربه خودتون رو از اونجا خریداری کنین.
و در آخر، بستری کردن و پانسیون سگ و گربه هم در برخی از کلینیک ها انجام میشه. البته بستری و پانسیون جزو خدماتی هستن که نیاز به فضا و امکانات ویژه ای دارن و به همین دلیل بیشتر توسط بیمارستان های دامپزشکی بیشتر انجام میدن.
خدماتی که برای خرگوش و سایر جوندگان ارائه میشن
اگر حیوان خانگی شما خرگوش، خوکچه هندی، همستر یا سایر جوندگان هست، شاید کمتر نیاز باشه به مطب دامپزشک مراجعه کنید چون خرگوش ها و جوندگان عمر کوتاه تری (۵،۶ سال) به نسبت سگ ها و گربه ها (۱۴،۱۵ سال) دارن و به همین دلیل نیاز به رسیدگی و پیشگیری از بیماری هاشون احساس میشه.
این حیوانات نیاز به واکسیناسیون ندارن.
کارهایی مثل کوتاه کردن موها و … هم برای این حیوانات به صورت روتین انجام نمیشه.
خدماتی که برای پرندگان ارائه میشن:
- معاینه و تشخیص و درمان بیماری ها
- کوتاه کردن ناخن
- اصلاح نوک
- کوتاه کردن پرها (بال)
- فروش غذای پرندگان
کوتاه کردن ناخن ها و اصلاح نوک بیشتر در مورد طوطی سانان بزرگ مثل کاسکو و کوتاه کردن بال هم برای پرندگان متوسط (عروس هلندی یا کاکاتیل) و بزرگ (کاسکو، کاکادو،..) انجام میگیره.
چه موقع لازم است حیوان خانگی مان را به کلینیک دامپزشکی ببریم
همه حیوانات خانگی به خصوص سگ و گربه ها رو باید حداقل سالی بار پیش دامپزشک برد تا ویزیت و چکاپ بشن. سگ و گربه هایی که واکسینه هستن، سالی ۱ بار نیاز دارن که واکسن هاشون تکرار بشه. این ها کارهایه که لازمه برای پیشگیری از بیمار شدن حیوان خانگی تون انجام بدین.
جدا از این موارد، در صورتی که تغییری جدی در وضعیت عمومی حیوان مشاهده کردین (به خصوص نشانه های زیر)، سریعا به دامپزشک مراجعه کنید:
- بی حالی و بی اشتهایی بیش از ۱ روز
- اسهال و استفراغ ادامه دار (بیش از ۱ بار) یا حاوی خون
- سرفه، تغییر در نحوه تنفس یا باز نگه داشتن دهان
- هرگونه تغییر غیرعادی در پوست، چشم، گوش و سایر اندام های بدن
- علائم رفتاری غیر عادی مانند کج نگه داشتن سر، چرخیدن دور خود و..
- هرگونه تغییر در نحوه راه رفتن یا نشستن حیوان
چه افرادی در کلینیک دامپزشکی کار میکنند
دکتر دامپزشک
در هر کلینیک یک یا چند دکتر دامپزشک مشغول به کار هستند. این دامپزشکان ممکنه مدرک دکتری عمومی دامپزشکی یا دکتری تخصصی دامپزشکی داشته باشند. متخصص داخلی دام های کوچک، متخصص پرندگان، متخصص جراحی و متخصص رادیولوژی، بسته به تخصصشون ممکنه قسمتی از کارهای درمانی حیوان خانگی شما رو انجام بدن.
مسئول پذیرش کلینیک
درست مانند کلینیک های انسان، مسئول پذیرش شخصی است که کارهای پذیرش حیوانات و وقت دهی به صاحبین حیوانات خانگی و محاسبه هزینه ها رو انجام میده. قبل از بردن حیوان خانگی خودتون به کلینیک، بهتره با پذیرش تماس گرفته و وقت بگیرین تا وقتی به کلینیک مراجعه کردین، کمتر معطل بشین.
کارآموز (انترن) یا بازآموز
کارآموزهای دامپزشکی دانشجویانی هستن که در رشته دامپزشکی مشغول به تحصیلن و واحدهای مربوطه رو گذروندن و برای دیدن کار عملی از نزدیک، به کلینیک یا بیمارستان دامپزشکی اومدن. این افراد معمولا وظیفه کمک به دکتر دامپزشک رو برعهده دارن. بازآموز دامپزشکی هم به کسی گفته میشه که از رشته دامپزشکی فارغ التحصیل شده ولی برای ورود به بازار کار، قصد داره با کمک در کلینیک، اقدامات درمانی رو یاد بگیره. بازآموزها نیز مانند کارآموزها به دکتر دامپزشک کمک میکنند ولی ممکنه کارهایی از قبیل تزریقات رو برای حیوان شما انجام بدن.
آرایشگر حیوانات
اصلاح موها و شستشوی حیوانات کارهایی هستن که معمولا توسط آرایشگر انجام میشود. سگ های موبلند و گربه پرشین هر ۳ ماه یک بار نیاز به اصلاح و آرایش دارن.
مسئول پت شاپ
در بسیاری از کلینیک های دامپزشکی، خود دامپزشک یا مسئول پذیرش عهده دار مسئولیت پت شاپ هستن. مسئول پت شاپ در انتخاب و خرید غذای خشک سگ و گربه، تشویقی ها و کنسروها و لوازم مناسب به شما کمک میکنه.
مسئول خدمات
کلینیک های دامپزشکی معمولا مسئول خدمات ندارن زیرا کوچک هستن و کارهایی که مسئول خدمات انجام میده (مانند نظافت و مقید کردن حیوانات برای دامپزشک و کمک در شستشو و اصلاح) با همکاری سایر افراد مشغول در کلینیک انجام میشن.